Miss Philipsen

Att vara medveten om sina brister

Hur startar en förändring? Jag tror att när man väl insett att man har problem, det är först då en förändring kan ske.

En alkoholist slutar inte att dricka fören hen är medveten om missbruket. Vi gör inget åt vår sångröst om vi inte är medveten om att den inte håller eller vi slutar inte att trumma med händerna när vi är nervösa, förens vi är medvetna om det.

Ibland blir vid medvetna om saker den hårda vägen och ibland vill vi kanske inte alls förändra oss. En förändring som sker, bör ske på grund av att du mår bättre av det. Så med andra ord ska du inte förändra dig för att platsa in för varje individ ska få duga som man är.

En av mina svårigheter är att släppa saker, det är otroligt krävande mentalt men på grund av min autism-diagnos så har jag förståelse för det. Det betyder inte att det är lättare eller att jag vill ha det så men min medvetenhet gör att jag kan jobba med det, om jag så vill.

Tänk om jag kunde spendera lika mycket energi på att släppa saker som att tänka på dem. Undrar om människor som känner mig visste att jag triggas av att ”försök att inte tänka på det” gör det hundra gånger värre? Hur skulle jag personligen må genom att våga säga saker rätt ut istället för att hela tiden älta runt det i huvudet?

Varför kan jag inte släppa detta? Vad är det för fel på mig? När ska jag bli normal? Jag lever aldrig upp till deras krav och får sådan prestationsångest så jag stänger porten helt. Det leder till sig omänskliga krav på mig själv som jag förmodligen aldrig skulle sätta på någon annan.

Men jag är medveten och det är just nu det viktigaste. Jag vet om att jag har problem med att släppa saker och det är min början till förändring. Jag vet inte om jag någonsin kommer ha det lättare att släppa saker, men jag kan åtminstone bli snällare mot mig själv även om det är svårt.

Hur ser du på förändringar inifrån?

Hoppa till verktygsfältet