Hoppa till verktygsfältet

Vad är det som skrämmer oss?

Många människor känner rädsla och ofta formar det sig till ångest. Ångest är inte farligt men man kan ju faktiskt gå runt att vara rädd för att få ångest.

Mycket som vi är rädda för eller oroar sig för, inträffar kanske inte. Jag personligen är en katastroftänkare och förbereder mig nästan alltid för det värsta. Men det är så otroligt energikrävande att tänka i dem banorna men har varit en överlevnadsstrategi genom åren. Tänker jag mig det värsta så är allt annat bara bättre.

”Hon kommer lämna mig.” ”Han hatar mig.” ”Jag är värdelös.” ”Varför skulle jag orka detta?” ”Jag klarar ingenting.” ”Ingen kommer att vilja vara med mig”

Pratade med min terapeut om detta och han påstod att det är någon annans ord som jag bär med mig.

Det ligger nog mycket i det och egentligen är det tragiskt att de orden lever kvar i mig. Att andras elaka och kränkande ord har blivit min vardagliga sanning. För ärligt talat har jag svårt att se mitt eget värde, att jag duger som är eller att jag skulle kunna vara fin nog.

Men hur ändrar man den tanken? Hur inser man att man duger som man är? Det är ett heltidsjobb men det går, jag är en bit påväg men har en lång väg kvar men varje steg räknas. Här nedan kommer jag ge några tips men självklart finns det många fler.

 • Stå framför spegeln, antingen att du har en lapp på spegel ”Jag har en fin tröja idag”. Men du behöver inte tro på det men känns det svårt så kan du be någon annan säga något och upprepa den personens ord, tex ”Emmy tycker att jag är fin”.
 • Skriv ner tre bra saker i en bok innan du går och lägger dig. ”Vad har varit bra idag?” ”Vad har jag klarat av idag?” ”Vad är jag nöjd mer?” Är ett par exempel.
 • Självhjälpsböcker eller inspiration på bland annat Pinterest. Leta efter olika råd eller något mot ångest.
 • Använd färger. Glada, skrikiga färger. Behöver ju inte vara skrikiga men färger, ljusa får oss att bli glada.
 • Promenader, en halvtimmes promenad i rask takt gör susen och rensar tankarna.
 • Prata med människor. Alla har ju inte någon i sin närvaro, alla har inte vänner men kanske du hittar en grupp på Facebook med just ditt intresse som du kan diskutera och visa upp?
 • När det blir för jobbigt, ska du inte behöva vara ensam. Det finns hjälp och på min krissida, hittar du mer information.

9 tankar på “Vad är det som skrämmer oss?”

 1. Jag läste en artikel om detta och man hade kommit fram till att 99% av det vi oroar oss för inträffar aldrig. Men tyvärr är ångest och rädslor inte logiska utan kan verkligen koppla greppet om oss människor ändå. Jag retar mig extremt på människor som använder uttrycket ångest slarvigt. Det är något helt annat och något mycket djupare än att oroa sig.

  God lördagskväll!

  Svara
 2. Oj,väldigt många tips för att inte deppa ihop. Oftast ser man inte det positiva som hänt, utan hänger sig fast vid de dåliga saker som hänt. Men när man summera dagen och sätter ord på olika saker blir man ofta häpen över hur positiv dagen än har varit.

  Svara
 3. Du har så rätt i att man kan inse att man duger som man är. Bland alla dina bra tips tycker jag allra bäst om det att skriva ner tre bra saker i en bok innan man går och lägger sig. En gång i tiden skrev jag tacksamhetsdagbok på det sättet. När livet kändes j-ligt styrdes hjärnan att tänka positivt, och det hjälpte.

  Ta hand om dig!

  Svara
  • Tack! Vad bra att du hade en tacksamhetdagbok, tror verkligen att det är hjälpsamt. Vi har tyvärr ofta en negativ bild av oss själva och kan vi vända det så blir det förmodligen lättare.

   Svara

Lämna ett spår så jag kan finna dig också

%d bloggare gillar detta: