Hoppa till verktygsfältet

”Det finns i vår vardag men inte på våra läppar”

I så många år jag har lidit av psykisk ohälsa och olika sätt att hantera det på. Dessvärre har min kropp fått utstå mycket av all smärta inombords. För vad skulle jag göra med en ångest som sliter mig itu? Inte hjälpte det mig att det inte är farligt, för viss är det så, men det är inte så det känns.

När ångesten drabbar en och man har utvecklat någon sorts självskada så är det svårt att bryta det. Det krävs mycket men det går men oftast kan man behöva lite hjälp på vägen och jag hoppas att du hittar den personen som kan hjälpa dig. Dock kommer man aldrig ifrån att det svåraste, att man själv måste göra jobbet. Och ja, det är sjukt orättvist. Varför måste jag som krossas av andra göra ett sådant slit på år? För att må bättre när någon släckte det på bara några sekunder? Nej, det är allt annat än rättvist.

Men för att det är orättvist har inte släckt mitt hopp ännu och jag kämpar att hålla varje gnista vid liv för, ingen ska kunna säga att jag inte gjorde vad jag kunde. För det är just det vi alla gör och vi gör så gott vi kan utifrån det vi kan. En bra strategi är att ha en krislista. Den där listan du kan ha vid sängen, i mobilen eller i fickan. En liten lista men som kan vara väldigt hjälpsamt. Jag kommer nedanför skriva ett exempel på en krislista.

IMG_20200806_110253 kopiera

 • Vid självskadetankar – använd is. (Förvara iskuber eller frys ned en engångshandske som du sedan sätter mot valfri kroppsdel. Det kommer bli kallt men är inte farligt och effektivt)
 • Ha en spellista med ”feel-good-lista” och spela den med valfri volym. Rytmen och texterna påverkar oss mer än vad vi är medvetna om.
 • Ring någon. Har du en vän att ringa eller någon annan du inte pratat med på ett tag? Ta hjälp av någon att distrahera dig. Alternativ: Det finns stödlinjer för dig som inte känner att du har någon att prata med. Länkar dit HÄR.
 • Ta hand om dig. När vi mår dåligt så glömmer vi ibland bort oss själva. Måla naglarna, ta ett bad eller lukta på något som du tycker om. Choklad brukar hjälpa mot mycket om inte annat.
 • Att skriva av sig kan vara hjälpsamt.
 • Måla i mindfulness-målarbok eller varför inte på fri hand?
 • Vid akuta situationer ring din närmsta vårdcentral/psykiatrimottagning eller 112.

Detta är exempel på olika saker som kan hjälpa men vi är alla olika och unika. Jag hoppas att det kan ge dig (om du behöver) tips/råd/stöttning till att ha en egen krislista.

Krislistor kan handla alltifrån hur du ska lämna en destruktiv relation, skydda dig själv eller om det inträffar en brand/inbrott. Det viktigaste med krislistan är att den är hjälpsam och förståelig får dig när du befinner dig i någon form av kris.

Ta hand om er!

7 tankar på “”Det finns i vår vardag men inte på våra läppar””

 1. Jag tycker det låter väldigt bra att ha en lista för vad man kan göra när det blir en kris. Även om man inte kan vara helt förberedd så är det bra att ha redskapen.

  Ha en fin kväll!

  Svara
 2. Det här är verkligen så bra punkter att ha med sig, en plan är jättebra! Ångest är så fruktansvärt och att vara ensam i det är inte det roligaste! Tycker det är jättebra att du skriver öppet om detta och ger tips ❤

  Svara
 3. Så bra inlägg, för det är många som kan vara hjälpta av att ha en krisplan. Psykisk ohälsa i olika former plågar många. Det är vanligt och i många fall tvunget att nödlägesplaner i olika sammanhang i samhället, som t ex utrymningsplaner i byggnader i händelse av brand. Men för privata kriser är det kanske inte så vanligt. Så bra med konkreta förslag på punkter i listan.

  Svara

Lämna ett spår så jag kan finna dig också

%d bloggare gillar detta: