Hoppa till verktygsfältet

Hur värderar du säkerhet?

Säkerhet är ett enormt stort område egentligen. Vi förknippar ordet säkerhet med olika saker. Saker i hemmet, ute på stan, på promenader, i skogen eller i olika fordon.

 • Bara använd bältet!
  En otroligt bra lag som finns i bil och bussar idag (ej stadsbussar dock) Jag är inom Västtrafik området kollektivt nu. Det är lag krav i bilen och jag förmodar att det är självklart för i princip alla att använda bältet men i bussen är det inte alls många, kanske för att lagen inte funnits lika länge men… krockar bussen eller voltar så lär du skada dig för livet beroende på vad du sitter. Du kan flyga på en medpassagerare och kanske till och med omkommer. Ja, du kanske sitter förlamad resten av ditt liv för att du inte använder bältet. Självklart är det upp till dig men jag tycker det är tråkigt när ni äventyrar medpassagerarna. Det är ungefär som att köra full – Du kan orsaka en annans persons livsöde.

När jag tänker säkerhet är det bland annat om det jag skrev överst men för mig är det viktigt att synas i mörker. Har åkt med i många fordon i mina dar och hur ofta har jag blivit rädd för man ser inte personen med sitt djur i koppel förrän på mycket nära håll. Varför? Varför använder ni inte reflexer, varför riskerar ni ert liv eller andras? Varför är inte det djur du har i koppel synligt? Det käraste man har. Iallafall är min hund det.

20190309_065628


En annan form av säkerhet är larm. Inbrottslarm, brandlarm, personlarm och så vidare. I min lägenhet står det tydligt och klart vart brandsläckaren är och mina två brandfiltar finns. För mig är sådant oerhört viktigt och samt när jag flyttar hem på riktigt igen kommer skylten utanför dörren upp. Här bor en katt och hund. Rädda oss vid fara. 

Eftersom jag har en hörselskada så har jag fått en brandvarnare från hörcentralen som är kopplat till en vibrerande dosa under huvudkudden. Bredvid sängen har jag en apparat som blinkar och har ett annat ljud än den vanliga brandvarnaren, som jag hör bättre. Men självklart har ju lägenheten sin vanliga brandlarm också. Men som tur har brandvarnaren aldrig behövs, då det inte har brunnit. – Men jag testar brandvarnarna minst en gång i kvartalet. Hur ofta testar du brandvarnaren?

20190213_120646.jpg


Vad tänker du på när du tänker på säkerhet? Dela med dig!

8 tankar på “Hur värderar du säkerhet?”

 1. Jag tänker på det samma som du gör.

  Själv använder jag alltid bälte på bussen men inser att jag är väldigt ensam om att göra det. Miss E har en krocktestad hundbur i bilen och självklart har vi båda reflex när vi är ute.

  Vi har inbrottslarm som är ett kombinerat inbrotts- och brandlarm med kameraövervakning när larmet går. Vi har en speciell husdjursinställning så att det inte ska skada Miss E:s öron vid ett ev larm. Dessutom har vi en brandsläckare och självklart brandvarnare. Vi har talande brandvarnare som kommunicerar med varandra vilket innebär att om en löser ut så gör övriga det. Jag var med om en brand i mitt föräldrahem så jag gör allt för att det ska vara säkert och att slippa uppleva det igen.

  Vi har gjort vad vi kan och det känns lite tryggare i alla fall!

  Svara
  • Vad tragiskt att du upplevt en brand där du bott. Jag förstår att det kanske blir lite mer säkerhetsåtgärder.

   Jag fattar inte varför folk inte använder bussbälte. Vad är det de inte förstår?

   Svara
 2. Jag tänker på samma saker dom du gör. Har många gånger funderat på att skriva ett inlägg om folk som inte använder reflexer i mörkret.
  En annan sak som jag tänker på är att man inte ska sms:a och mobilsurfa när man kör bil, vilket det också kan komma ett inlägg om.
  Så tänker jag på säkerhet vid ridning. Att man ska använda skyddsutrustning. Minst hjälm, men själv använder jag säkerhetsväst också.

  Svara

Lämna ett spår så jag kan finna dig också